Przesyłamy Wam przepis na ciasteczka ryżowe, których mieliście okazje skosztować. Mamy nadzieje, że udało się sprawić Wam odrobinę przyjemności. Może pokusicie się i wraz z rodzicami upieczecie je w domu?

Składniki:

  • 1 kleik ryżowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:

Do miski wsypać kleik, proszek, cukier, wiórki. Dodać margarynę. Wbić jajka. Całość wymieszać do połączenia składników, ugnieść.

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na środku zrobić dziurkę, w środek nałożyć powidła. Piec do uzyskania złotego koloru w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc należy poczekać aż ostygną.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)