Przesyłamy Wam przepis na ciasteczka ryżowe, których mieliście okazje skosztować. Mamy nadzieje, że udało się sprawić Wam odrobinę przyjemności. Może pokusicie się i wraz z rodzicami upieczecie je w domu?
Składniki:
- 1 kleik ryżowy
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Do miski wsypać kleik, proszek, cukier, wiórki. Dodać margarynę. Wbić jajka. Całość wymieszać do połączenia składników, ugnieść.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na środku zrobić dziurkę, w środek nałożyć powidła. Piec do uzyskania złotego koloru w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc należy poczekać aż ostygną.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)