Jakiś czas temu mieliście okazję spróbować maślanych ciastek pani Karoliny 🙂 dzisiaj podrzucamy zaległy przepis dla tych, którzy chcieliby go sprawdzić we własnych piekarnikach.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło, więc można dodać więcej, jeśli ciasto się nie zagniata)
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Mąkę, sól, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy razem, następnie dodajemy masło, żółtka i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na macie nieprzywierającej lub podsypujemy mąką. Wykrawamy ciasteczka wybranymi foremkami.
Przed wykrojeniem ciastek można też odcisnąć dowolny wzór ozdobnym wałkiem lub innym wzornikiem na całej powierzchni ciasta.
Układamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego!