Po kulinarnej przerwie wracamy z nowym przepisem na znany i lubiany przysmak – ciasto marchewkowe 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Polewa:

  • tabliczka czekolady – gorzka lub mleczna
  • 3 łyżki kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po chwili dodać śmietankę. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
Polewę rozprowadzić równomiernie na wierzch ostudzonego ciasta oraz udekorować orzechami.

Smacznego!