Po kulinarnej przerwie wracamy z nowym przepisem na znany i lubiany przysmak – ciasto marchewkowe 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Polewa:
- tabliczka czekolady – gorzka lub mleczna
- 3 łyżki kremówki
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po chwili dodać śmietankę. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
Polewę rozprowadzić równomiernie na wierzch ostudzonego ciasta oraz udekorować orzechami.
Smacznego!