Dzisiaj mamy dla Was jeden z naszych ulubionych Warsztatowych przepisów, chociaż na naszych stołach na razie nie zagości – możecie spróbować przygotować go we własnych domach!

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

            Marchewkę trzemy na tarce na drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy ostatni raz. Wlewamy ciasto do formy pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu smarujemy masą.

Masa:

  • 100 g kremowego, słonego serka śmietankowego (Almette, Pfiladelphia)
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła

Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serek. Dosładzamy miodem. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Masą smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i schładzamy w lodówce. Można wierzch posypać uprażonymi ziarnami (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane).

Smacznego!