Dzisiaj mamy dla Was jeden z naszych ulubionych Warsztatowych przepisów, chociaż na naszych stołach na razie nie zagości – możecie spróbować przygotować go we własnych domach!
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce na drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy ostatni raz. Wlewamy ciasto do formy pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu smarujemy masą.
Masa:
- 100 g kremowego, słonego serka śmietankowego (Almette, Pfiladelphia)
- 3-4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serek. Dosładzamy miodem. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Masą smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i schładzamy w lodówce. Można wierzch posypać uprażonymi ziarnami (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane).
Smacznego!