Mimo trwającego zawieszenia tradycyjnych słodkich wtorków – nadal możemy dzielić się co ciekawszymi przepisami 🙂 Dzisiaj sięgnęliśmy do naszych przepiśników z minionych lat 🙂

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 l śmietany 36 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Następnie przygotować masę budyniową.
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, jajko, budyń, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Stale mieszając gotować budyń na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na spód wyłożyć pierwszą warstwę krakersów, następnie lekko przestudzony budyń, kolejną warstwę krakersów, masę krówkową i znowu krakersy. Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno (można dodać śmietan – fixy). Położyć na ostatnią warstwę krakersów, wyrównać i posypać ostudzonym słonecznikiem. 
Schłodzić w lodówce min. 3 – 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Smacznego!