Podrzucamy kolejny słodki, czwartkowy przepis – tym razem na muffinki 🙂
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao (s)
- 150 g cukru pudru (s)
- 200 g masła
- 150 ml mleka 3,2%
- 250g mąki (s)
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (s)
- szczypta soli (s)
(s) – suche składniki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170° C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
W kąpieli wodnej roztapiamy jedną tabliczkę czekolady, masło i stopniowo dolewamy ciepłe mleko, intensywnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Drugą czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Suche składniki (s) przesiewamy i mieszamy. Jaja ubijamy z cukrem waniliowym. Ubite jaja i wystudzoną czekoladę z masłem dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy łyżką.
Masa powinna być gęsta – przelewamy ją do papilotek i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie rozsypujemy pokruszoną czekoladę na wierzch każdej muffinki i pieczemy jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy środek nie jest wilgotny.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)