Podrzucamy kolejny słodki, czwartkowy przepis – tym razem na muffinki 🙂

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao (s)
  • 150 g cukru pudru (s)
  • 200 g masła
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 250g mąki (s)
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (s)
  • szczypta soli (s)

    (s) – suche składniki

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170° C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.

W kąpieli wodnej roztapiamy jedną tabliczkę czekolady, masło i stopniowo dolewamy ciepłe mleko, intensywnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Drugą czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki.

Suche składniki (s) przesiewamy i mieszamy. Jaja ubijamy z cukrem waniliowym. Ubite jaja i wystudzoną czekoladę z masłem dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy łyżką.

Masa powinna być gęsta – przelewamy ją do papilotek i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie rozsypujemy pokruszoną czekoladę na wierzch każdej muffinki i pieczemy jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy środek nie jest wilgotny.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)