Po długim weekendzie pora na kolejny słodki, wtorkowy przepis. Tym razem nieco więcej pracy, ale ze wsparciem rodziców myślimy, że każdy z Was sprosta temu wyzwaniu 🙂
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
- 3/4 l mleka
- cukier do budyniu
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy i zostawiamy, aby podrosły.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, po trochu dolewamy mleko, a na koniec dolewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Budyń gotujemy według przepisu z cukrem i studzimy. Jak wyrośnie ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką, dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy 1/3 budyniu i zawijamy w roladę, a potem tniemy na paski 3-4 cm. Powstaną drożdżówki (bułeczki), które układamy na formie,przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze, aby podrosły. Gdy podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C i pieczemy około 30 min, aż się zrumienia.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)