Po długim weekendzie pora na kolejny słodki, wtorkowy przepis. Tym razem nieco więcej pracy, ale ze wsparciem rodziców myślimy, że każdy z Was sprosta temu wyzwaniu 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 3/4 l mleka
  • cukier do budyniu
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy i zostawiamy, aby podrosły.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, po trochu dolewamy mleko, a na koniec dolewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Budyń gotujemy według przepisu z cukrem i studzimy. Jak wyrośnie ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką, dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy 1/3 budyniu i zawijamy w roladę, a potem tniemy na paski 3-4 cm. Powstaną drożdżówki (bułeczki), które układamy na formie,przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze, aby podrosły. Gdy podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C i pieczemy około 30 min, aż się zrumienia.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)