Dziś czwartek, a więc małe co nieco na obiadek. Zainspirowani przesłanymi zdjęciami jednego z naszych Uczestników, Tomka, który bardzo aktywnie wspomaga rodziców w kuchni – podrzucamy w tym tygodniu nasz przepis na kopytka!
Składniki:
- 1 kg kartofli
- 300-350 g mąki
- 1-2 jaja
- 40 g masła
- 20 g tartej bułki
Wykonanie:
Kartofle umyć, ugotować w skórce, obrać i przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. Dodać do kartofli przesianą mąkę, wbić jajka, osolić i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić je na trzy części i z każdej olejno formować wałeczki grubości palca. Pokroić na kawałki długości 4 cm. Zagotować w dużym garnku wodę osolić i wkładać partiami kluski do wrzątku, zamieszać i przykryć. Gdy zagotują się, odkryć i odsunąć z ognia.
Gotowe kluski wybierać łyżką cedzakową na sito i dokładnie osączyć. Tarta bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło,stopić i polać kopytka wyłożone na talerz.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku za pośrednictwem serwisu Pexels)