Dziś czwartek, a więc małe co nieco na obiadek. Zainspirowani przesłanymi zdjęciami jednego z naszych Uczestników, Tomka, który bardzo aktywnie wspomaga rodziców w kuchni – podrzucamy w tym tygodniu nasz przepis na kopytka!

Składniki:

  • 1 kg kartofli
  • 300-350 g mąki
  • 1-2 jaja
  • 40 g masła
  • 20 g tartej bułki

Wykonanie:

Kartofle umyć, ugotować w skórce, obrać i przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. Dodać do kartofli przesianą mąkę, wbić jajka, osolić i szybko wyrobić ciasto. 

Podzielić je na trzy części i z każdej olejno formować wałeczki grubości palca. Pokroić na kawałki długości 4 cm. Zagotować w dużym garnku wodę osolić i wkładać partiami kluski do wrzątku, zamieszać i przykryć. Gdy zagotują się, odkryć i odsunąć z ognia.

Gotowe kluski wybierać łyżką cedzakową na sito i dokładnie osączyć. Tarta bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło,stopić i polać kopytka wyłożone na talerz.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku za pośrednictwem serwisu Pexels)