Dzisiaj mamy dla państwa kolorową, witrażową, słodką ciekawostkę. Mamy nadzieję, że ciasteczka wyjdą równie piękne jak te z naszej Pracowni Gospodarstwa Domowego 🙂
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g smalcu
- 125 g masła
- 1 duży cukier waniliowy
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko – L
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 paczka ulubionych landrynek
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski, wsypać cukry wymieszać, wrzucić posiekany smalec i masło, wbić jajko i żółtko, następnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wrzucić na godzinę do lodówki lub na pół do zamrażalnika.
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka z witrażem
Landrynki rozbić drobno w moździerzu i wypełnić wycięcie w ciasteczku. Ciasteczka piec w temp. 170 C przez 8-10 min. do zrumienienia. Ciasteczka z witrażem należy pozostawić na blaszce, do momentu zastygnięcia landrynek.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce do świąt, kilka dni przed – polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!