Dzisiaj mamy dla państwa kolorową, witrażową, słodką ciekawostkę. Mamy nadzieję, że ciasteczka wyjdą równie piękne jak te z naszej Pracowni Gospodarstwa Domowego 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko – L
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 paczka ulubionych landrynek

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski, wsypać cukry wymieszać, wrzucić posiekany smalec i masło, wbić jajko i żółtko, następnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wrzucić na godzinę do lodówki lub na pół do zamrażalnika.
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka z witrażem

Landrynki rozbić drobno w moździerzu i wypełnić wycięcie w ciasteczku. Ciasteczka piec w temp. 170 C przez 8-10 min. do zrumienienia. Ciasteczka z witrażem należy pozostawić na blaszce, do momentu zastygnięcia landrynek.

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce do świąt, kilka dni przed – polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!