Tym razem dla odmiany podrzucamy przepis obiadowy 🙂

Składniki:

  • filet z kurczaka – 200 gramów
  • przyprawa do gyrosa – 2 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • ser żółty – 10 dekagramów
  • pieczarki -15 gramów
  • jajko – 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy – 100 mililitrów

Ciasto:

  • mąka – 300 gramów
  • woda – 150 mililitrów
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej – 1 łyżeczka
  • drożdże suszone – 5 gramów

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Filety pokrój w paski, oprósz przyprawą do gyrosa. Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki. Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.
Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!