Tym razem dla odmiany podrzucamy przepis obiadowy 🙂
Składniki:
- filet z kurczaka – 200 gramów
- przyprawa do gyrosa – 2 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- ser żółty – 10 dekagramów
- pieczarki -15 gramów
- jajko – 1 sztuka
- olej do smażenia
- sos pomidorowy – 100 mililitrów
Ciasto:
- mąka – 300 gramów
- woda – 150 mililitrów
- sól – 1 łyżeczka
- olej – 1 łyżeczka
- drożdże suszone – 5 gramów
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Filety pokrój w paski, oprósz przyprawą do gyrosa. Podsmaż mięso na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż kilka minut.
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki. Posmaruj sosem pomidorowym. Na połowie każdego z nich ułóż farsz i starty ser żółty. Złóż na pół. Brzegi zlep dokładnie.
Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!