Dzisiaj kolejna sprawdzona recepta na słodką przekąskę, a że tak wielu z Was przypadły do gustu ostatnie ciasteczka maślane – dzisiaj nowa propozycja w zbliżonym stylu 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- ok. 1 szklanka posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych (czekolada może być gorzka, mleczna, biała…)
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą miksera. Ucierać, aż masło stanie się puszyste i jasne. Następnie wmiksować jajko.
Dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę i ponownie wymieszać.
Nabierając za każdym razem 2 łyżeczki ciasta formować kuleczki. Kulki ciasta układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15-18 minut, aż ciasteczka staną się jasno-złote. Przestudzić przez 5 minut. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂