Dzisiaj przepis dość niecodzienny – na wytrawną przekąskę w formie, do której jesteśmy przyzwyczajeni raczej na słodko. Możemy jednak poświadczyć, że sprawdzają się wyśmienicie 🙂

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g sera cheddar lub innego twardego
  • 100g salami 
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 

Przygotowanie:

Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, salami i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy rozgrzanym oleju do zeszklenia.
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, cebulę i salami. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę proszkiem do pieczenia i przyprawami. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia.
Ciastem napełniamy formę do muffinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.

Smacznego!