Angielskim zwyczajem w przeddzień środy popielcowej obchodzony jest Dzień Naleśnika, w którym – niczym Pączkami w Tłusty Czwarek – można objadać się naleśnikami (jak również wziąć udział w wyścigu, nie upuszczając takiego wypieku z patelni).
A u nas na zakończenie lutego i osłodzenie weekendu: przepis na pyszne naleśniki 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego – do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, olej i sól. Zmiksować na gładkie ciasto.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej, z niewielką ilością tłuszczu. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Wskazówki:
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru, a do wytrawnych szczyptę pieprzu.