Pierwszy tydzień po majówce rozpoczęliśmy pracowicie – wyprawą na przygotowany przez Zakład Doskonalenia Zawodowego Centrum Kształcenia w Poznaniu kurs Pomocnika kucharza małej gastronomii. Przez trzy kolejne dni uczyliśmy się i ćwiczyliśmy umiejętności niezbędne do przygotowania różnych dań: słodkich i obiadowych.

W poniedziałek, na rozgrzewkę, przygotowaliśmy własne bułki drożdżowe – a w kolejne dni zmierzyliśmy się z bardziej kompletnym posiłkiem: tortillami i pizzą, do których własnoręcznie kroiliśmy, przygotowywaliśmy i nakładaliśmy wszystkie składniki.

Na zakończenie mieliśmy tez okazję przygotować deser: krojąc i układając składniki w szklanych pucharach.

Oczywiście, kiedy wszystko było gotowe mogliśmy sprawdzić własne umiejętności – próbując przygotowanych posiłków. Wyniki były smaczne i satysfakcjonujące 🙂