Żeby umilić Wam czas instruktor terapii z Pracowni Gospodarstwa Domowego przygotował krótki i łatwy przepis na małe co nie co!

Możecie wraz z rodzicami upiec tę słodką przekąskę w zaciszu domowym. Myślę i wierzę w to, że z niewielką pomocą uda się sprawić zarówno Wam jak i bliskim odrobinę przyjemności. Zarazem będziecie dzielnie ćwiczyć umiejętności już nabyte w pracowni. Zatem do dzieła! My, terapeuci, wspieramy was każdego dnia myślami i mamy nadzieje do szybkiego do zobaczenia! Dbajcie o siebie i ćwiczcie, ćwiczcie bo trening czyni Mistrzem! Powodzenia!

Anita, instruktor terapii zajęciowej

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g maki pszennej
  • 250 g masła
  • dodatkowo:
    mały słoik konfitury,dżemu najlepiej kwaśnego

Wykonanie:

Twaróg należy pokruszyć palcami lub widelcem, dodać przesianą mąkę i pokrojone masło. Ciasto zagnieść, aż składniki połączą się ze sobą. Uformować kule, owinąć ją we folię i umieścić na pół godziny w zamrażarce. Ciasto musi być zimne.

Po wyjęciu z zamrażarki podzielić na trzy części. Stolnice posypać mąką. Każdy kawałek rozwałkować na koło. Wykroić osiem trójkątów. Na szerszej krawędzi dać po jednej łyżeczce konfitury. Zwijać od szerszej strony.

Piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia w 170°C ok 30 minut.

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)