Sernik – Snickers

Zapraszamy dzisiaj do spróbowania ciekawej wersji jednego z najbardziej lubianych u nas i klasycznych ciast, sernika! Przepis, jak zwykle, sprawdzony 🙂

Składniki:

Spód:

  • 24 ciasteczka oreo
  • 50g roztopionego masła
  • 4 batoniki snickers (każdy o wadze 50g)

Masa serowa składniki (temperaturze pokojowej):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 180g masła orzechowego
  • 1kg sera w wiaderku
  • 200g cukru
  • 180g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 70g solonych orzeszków arachidowych
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2-3 batoniki snickers (każdy o wadze 50g)

Przygotowanie:

Roztopić na parze lub w mikrofalówce 100g gorzkiej czekolady, odstawić.

Spód:

Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 2100C na funkcji góra – dół przez około 7 minut.
Kiedy spód będzie się podpiekał pokroić 4 batoniki na kawałeczki (paski). Na gorący spód wyciągnięty z piekarnika poukładać pokrojone batoniki i blaszkę odstawić.

Masa serowa:

Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, wanilię i wymieszać mikserem na kremową masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masło orzechowe i wymieszać mikserem, do drugiej dodać roztopioną czekoladę i również wymieszać.
Na spód w blasze wyłożyć czekoladową masę i wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i wyrównać. Wierzch posypać orzeszkami.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 2100C na funkcji góra – dół przez około 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 1500C i piec jeszcze przez 50 minut.
Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na parę godzin.

Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika. Na koniec sernik ozdobić kawałeczkami batoników.

Smacznego!