Do Wielkanocy zostało już niewiele czasu. Tego roku Święta będą inne niż zawsze, każdy z Nas spędzi je w kameralnym gronie.
Jednak kochani, sprawmy aby choć namiastka klimatu i atmosfery zagościła na naszych stołach, jak tradycja nakazuje. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik, dość nietypowy, nie klasyczny ale sprawdzony, łatwy przepis bez dużego nakładu pracy. Mam nadzieję, że będziecie próbować, zapewniam rozpływa się w ustach;)
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego np. Piątnicy bądz innego w wiaderku
- 500g serka mascarpone
- 300g maślanych ciasteczek lub herbatników
- 150g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml kremówki
- 150g cukru
- laska wanilii
- puszka kajmakowa
- 200 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Wykonanie:
Zanim zaczniesz wyjmij masło z lodówki żeby zmiękło. Ciastka rozkrusz dokładnie w misce, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż masę na okrągłą blaszkę (tortownice 24 cm) i wstaw do lodówki na pół godziny.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem i mąka ziemniaczana. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je. Twaróg i serek mascarpone zmiksuj razem z ubitymi wcześniej żółtkami, kremówka oraz wanilią. Następnie dodawaj w trzech partiach ubite białka, delikatnie mieszając.
Przełóż masę do tortownicy z maślanym spodem, wyrównaj i piecz 60 min w 170° C. Upieczony sernik przełóż na paterę, polej kajmakiem i udekoruj orzechami.
Smacznego!!!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)