Do Wielkanocy zostało już niewiele czasu. Tego roku Święta będą inne niż zawsze, każdy z Nas spędzi je w kameralnym gronie.

Jednak kochani, sprawmy aby choć namiastka klimatu i atmosfery zagościła na naszych stołach, jak tradycja nakazuje. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik, dość nietypowy, nie klasyczny ale sprawdzony, łatwy przepis bez dużego nakładu pracy. Mam nadzieję, że będziecie próbować, zapewniam rozpływa się w ustach;)

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego np. Piątnicy bądz innego w wiaderku
  • 500g serka mascarpone
  • 300g maślanych ciasteczek lub herbatników
  • 150g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki
  • 150g cukru
  • laska wanilii
  • puszka kajmakowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • szczypta soli


Wykonanie:

Zanim zaczniesz wyjmij masło z lodówki żeby zmiękło. Ciastka rozkrusz dokładnie w misce, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż masę na okrągłą blaszkę (tortownice 24  cm) i wstaw do lodówki na pół godziny.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem i mąka ziemniaczana. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je. Twaróg i serek mascarpone zmiksuj razem z ubitymi wcześniej żółtkami, kremówka oraz wanilią. Następnie dodawaj w trzech partiach ubite białka, delikatnie mieszając.

Przełóż masę do tortownicy z maślanym spodem, wyrównaj i piecz 60 min w 170° C. Upieczony sernik przełóż na paterę, polej kajmakiem i udekoruj orzechami.

Smacznego!!!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)