Już mało Nas dzieli do Świat Wielkanocnych, dziś jak to w czwartek, chcieliśmy się z Wami podzielić przepisem na coś obiadowego. Trzymajcie się ciepło!


Składniki:

  • 1kg schabu w kawałku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie


Wykonanie:

Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na cała noc.

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu). Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Schab można podać na ciepło z sosem i jak kto lubi: pyzami, ziemniakami bądź na zimno jako przekąska .

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)