Już mało Nas dzieli do Świat Wielkanocnych, dziś jak to w czwartek, chcieliśmy się z Wami podzielić przepisem na coś obiadowego. Trzymajcie się ciepło!
Składniki:
- 1kg schabu w kawałku
- 3 jajka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na cała noc.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu). Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Schab można podać na ciepło z sosem i jak kto lubi: pyzami, ziemniakami bądź na zimno jako przekąska .
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)