Dzisiaj proponujemy trzecią, tym razem wegetariańską, tartę obiadową 🙂
Składniki:
Tarta
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 10 g startego żółtego sera
- sól
- ew. łyżeczka czarnuszki
Masa:
- 200 ml gęstej, ale niekwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
- 3 jajka
- 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki
- sól, pieprz
- czubrica
Przygotowanie:
Tarta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st.
Masa:
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej – na parze. Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem. Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.
Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!