Dzisiaj proponujemy trzecią, tym razem wegetariańską, tartę obiadową 🙂

Składniki:

Tarta

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 10 g startego żółtego sera
  • sól
  • ew. łyżeczka czarnuszki

Masa:

  • 200 ml gęstej, ale niekwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
  • 3 jajka
  • 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki
  • sól, pieprz
  • czubrica

Przygotowanie:

Tarta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min.  w temperaturze 180 st.

Masa:
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej – na parze. Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem. Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.
Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.

Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!

(na fotografii po prawej 🙂 )