Dla tych z Was, którzy jeszcze nie mają pomysłu na dzisiejszy obiad – a może mają ochotę spróbować czegoś nowego i nadal poszukują odpowiedniego przepisu – mamy wyjątkową propozycję 🙂 Danie, jak zwykle, sprawdzone i godne polecenia!

Składniki:

Tarta:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli

Masa:

  • 1 pierś z kurczaka
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 130 g sera feta
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Tarta: 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy 30cm (wylepiając brzegi na wysokość ok. 1 cm). Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 min w temp. 200°C. Następnie zdejmujemy folię z tarty i pieczemy kolejne 5-10 min.

Masa:
W czasie pieczenia spodu przygotowujemy masę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy do niej opłukany szpinak i przesmażamy go przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory suszone kroimy w większe kawałki, ser feta w kosteczkę.
W misce rozbijamy śmietankę z jajkami, dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz połowę fety. Doprawiamy do smaku.
Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy resztą sera feta i pieczemy 25-30 min w temp. 180°C.

Smacznego!