Dziś czwartek, dzień obiadowy w naszym ośrodku. Żałujemy, że nie wyczarujemy wspólnie  czegoś dobrego – na pewno nadrobimy, kiedy wszystko już wróci do normalności! Jednak zanim to nastąpi, możecie poćwiczyć wspólnie z rodzicami i poeksperymentować trochę w kuchni. Powodzenia!

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 duże pieczarki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera np mozzarella lub innego do zapiekania
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, świeży tymianek lub bazylia

Wykonanie:

Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwile krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180° C, na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Dodać starty czosnek, następnie łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: paprykę, cukinie i pieczarki.

Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodać masło i smażyć warzywa przez ok 10 min, co chwile mieszając. Dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 min.Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)