Dziś czwartek, dzień obiadowy w naszym ośrodku. Żałujemy, że nie wyczarujemy wspólnie czegoś dobrego – na pewno nadrobimy, kiedy wszystko już wróci do normalności! Jednak zanim to nastąpi, możecie poćwiczyć wspólnie z rodzicami i poeksperymentować trochę w kuchni. Powodzenia!
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 4 duże pieczarki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g sera np mozzarella lub innego do zapiekania
- sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, świeży tymianek lub bazylia
Wykonanie:
Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwile krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180° C, na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Dodać starty czosnek, następnie łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: paprykę, cukinie i pieczarki.
Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodać masło i smażyć warzywa przez ok 10 min, co chwile mieszając. Dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 min.Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)