Zapewne zastanawiacie się, co to takiego. Otóż:Churros to słynna, słodka smażona hiszpańska przekąska, popularna również w Portugalii.

Sprzedawana jest zazwyczaj w churreríach, czyli budkach wyspecjalizowanych tylko w churros. Budki takie mieszczą się zazwyczaj na targach, dworcach i w innych miejscach, gdzie przewija się dużo ludzi. Hiszpanie najwięcej zjadają ich w porze śniadania, ale ja uważam, że to smaczny deser i już kiedyś robiliśmy go w pracowni gospodarstwa domowego. 
Churros są bardzo proste w wykonaniu, a ciasto przygotowuje się jedynie z mąki, wody i odrobiny tłuszczu (lub masła). Niestety, całość smażona jest na głębokim oleju – danie zdecydowanie nie jest więc fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić  na coś takiego?  

Składniki

240 ml wody
100 gramów masła
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli 
160 gramów mąki
3 jajka M
olej do smażenia

Przygotowuję sobie garnek, do którego wlewam wodę, dodaję masło, cukier i szczyptę soli. Po zagotowaniu odstawiam garnek i dodaję mąkę. Szybko mieszam do uzyskania lśniącej kulki. Zostawiam tak przygotowaną masę do przestudzenia. Gdy masa jest przestudzona, dodaję kolejno po jednym jajku, miksując wszystko. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam olej. Gdy olej jest już gotowy, wyciskam z worka cukierniczego bezpośrednio na tłuszcz kawałki ok. 10 cm ciasta (grubość palca wskazującego), odcinając je sobie nożyczkami (poniżej będzie zdjęcie). Smażymy na złoty kolor, wyjmujemy i jest gotowe do zjedzenia 
Podawać je można posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu lub na bogato, maczając w kremie czekoladowym.

Krem czekoladowy 

100 gramów czekolady (można dodać połowę mlecznej i połowę gorzkiej)
75 ml śmietany 30%
Śmietanę zagotować w garnku, następnie dodać czekoladę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Przelać do miseczki i można zajadać

Smacznego ???