Pracownia gospodarstwa domowego poleca kruche rogaliki do popołudniowej kawy.

Przepis:

200ml śmietany 18%- gęstej,
50 gramów drożdży,
500 gramów mąki,
200 gramów masła,
2 żółtka, 
szczypta soli
2 łyżki drobnego cukru lub cukru-pudru,
1 cukier waniliowy.

Sposób wykonania:

Śmietanę łączymy z drożdżami.
Mąkę przesiewany, dodajemy masło i siekamy.
Dodajemy śmietanę z drożdżami, żółtka, cukier, sól.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na placki i każdy dzielimy na 8-10 trójkątów. Smarujemy roztopionym masłem (2 łyżki).
Rogaliki nadziewamy tym, co lubimy – powidła śliwkowe, marmolada, czekolada, owoce.
W naszym przypadku były to warsztatowe powidła śliwkowe.
Gotowe rogale układamy na blaszce i smarujemy  roztrzepanym  jajkiem
(1 sztuka).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 25-30minut
Smacznego 😊