Sezon truskawkowy w pełni i pomysłów na ich wykorzystanie mnóstwo.
Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżowego z truskawkami? ?

Przepis na blaszkę (37/41 cm)

Składniki:

  • 580 gramów mąki luksusowej typ 550
  • 40 gramów drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 jajka.
  • 50 gramów masła

Wykonanie:

Drożdże z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem rozmieszać, posypać wierzch mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól.
Jajka wybić, dodać resztę cukru i cukier waniliowy, Ubijać chwilę.
Masło rozpuścić.
Wyrośnięte drożdże przelać do mąki, dodać jajka i masło. Wyrabiać ciasto. Gdy jest zbyt gęste, dodać odrobinę ciepłego mleka lub wody.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć ciasto na blaszkę, ułożyć na nim umyte truskawki i posypać kruszonką.
Piec ok 40-45 minut w temperaturze160º C (góra /dół)

Kruszonka:

  • 15 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 gramów masła

Smacznego!