Sezon truskawkowy w pełni i pomysłów na ich wykorzystanie mnóstwo.
Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżowego z truskawkami? ?
Przepis na blaszkę (37/41 cm)
Składniki:
- 580 gramów mąki luksusowej typ 550
- 40 gramów drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 jajka.
- 50 gramów masła
Wykonanie:
Drożdże z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem rozmieszać, posypać wierzch mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól.
Jajka wybić, dodać resztę cukru i cukier waniliowy, Ubijać chwilę.
Masło rozpuścić.
Wyrośnięte drożdże przelać do mąki, dodać jajka i masło. Wyrabiać ciasto. Gdy jest zbyt gęste, dodać odrobinę ciepłego mleka lub wody.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć ciasto na blaszkę, ułożyć na nim umyte truskawki i posypać kruszonką.
Piec ok 40-45 minut w temperaturze160º C (góra /dół)
Kruszonka:
- 15 łyżek mąki
- 7 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 gramów masła
Smacznego!