Dzisiaj mamy dla Was propozycje tak zwanego jednogarnkowego i bardzo smacznego dania 🙂
Składniki:
- 4-6 pałek lub udek kurczaka
- 2 woreczki ryżu parboiled lub innego
Dodatki i tu zależy od upodobań smakowych. Podam dwie wersje a może stworzycie własną: - Papryka pocięta na kawałki, 1/2szkl. groszku zielonego, cebula pokrojona w kostkę
lub - Pieczarki pocięte w plastry ok 2 szkl, seler naciowy pocięty w kostkę 1 szkl, cebula pocięta w kostkę.
Przygotowanie:
Potrzebne jest naczynie żaroodporne : wsypujemy do niego ryż, dodajemy wybrane dodatki warzywne. Wlewamy 2 szklanki bulionu i na wierzch układamy kurczaka przyprawionego jak lubimy (sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka). Przykrywamy naczynie – może być folia aluminiowa jeśli nie mamy zamykanego naczynia.
Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min temp. 170℃ na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie by kurczak się zarumienił.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)