Dzisiaj mamy dla Was propozycje tak zwanego jednogarnkowego i bardzo smacznego dania 🙂

Składniki:

  • 4-6 pałek lub udek kurczaka
  • 2 woreczki ryżu parboiled lub innego
    Dodatki i tu zależy od upodobań smakowych. Podam dwie wersje a może stworzycie własną:
  • Papryka pocięta na kawałki, 1/2szkl. groszku zielonego, cebula pokrojona w kostkę
    lub
  • Pieczarki pocięte w plastry ok 2 szkl, seler naciowy pocięty w kostkę 1 szkl, cebula pocięta w kostkę. 

Przygotowanie:

Potrzebne jest naczynie żaroodporne : wsypujemy do niego ryż, dodajemy wybrane dodatki warzywne. Wlewamy 2 szklanki bulionu i na wierzch układamy kurczaka przyprawionego jak lubimy (sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka). Przykrywamy naczynie – może być folia aluminiowa jeśli nie mamy zamykanego naczynia.

Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min temp. 170℃ na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie by kurczak się zarumienił.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)