Dziś proponujemy przepis na muffinki
Miniaturowych wychodzi ok 50 szt.
Tradycyjna wielkość ok 12 szt.
Można też upiec ciasto w formie babki.
Składniki:
- 2 szkl. startej marchewki (na małych oczkach),
- 3 duże lub 4 małe jajka (chwilę zmiksować z cukrem),
- 3/4 szkl. brązowego cukru,
- 3/4 szkl. oleju roślinnego,
- 1 cukier pomarańczowy (Kotanyi),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Wszystkie składniki wymieszać.
W osobnej misce przygotować:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Suche składniki wymieszać, połączyć z masą tak zwaną “mokrą”. W zależności, którą wielkość wybierzemy, nakładamy 3/4 wielkości formy.
Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza.
Miniaturki ok. 10-15min.
Tradycyjne ok. 30 min.
W formie babki 45 min.
Zawsze sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto gotowe.
Gotowe muffinki zdobimy dowolnie.
Możemy posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub bitą śmietaną z mascarpone i owocami.
Smacznego!