W naszej pracowni gospodarstwa domowego powstaje wiele różnych cudów kulinarnych, które wykonują nasi uczestnicy pod okiem doświadczonego terapeuty.
Tym razem chcielibyśmy zaproponować drożdżowe bułeczki cynamonowe, obok których nie można przejść obojętnie. Tak zapadają w pamięć, że nie dają spokoju, póki się ich nie upiecze. Smaczne, aromatyczne, czego chcieć więcej?
Ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
300 ml mleka ciepłego
60 g cukru
1 jajko
80 g masła miękkiego
szczypta soli
1 łyżeczka kardamonu
łyżeczka cynamonu
Drożdże + 1/2 szklanki mleka +1 łyżeczka cukru +1 łyżka mąki – wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, przyprawy, sól, resztę mleka, jajko i wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, dodając na końcu miękkie masło. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Cynamonowa masa:
100 g masła miękkiego
80 g cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
Wszystko razem utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 1 cm grubości.
Na ciasto wyłożyć masę cynamonową, zwinąć w roladę, ciąć ok 2 cm kawałki, układać w odstępach na blaszce. Odstawić na ok 15 min. do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni około 10-15 minut (na złoty kolor)
Gotowe można polukrować.
Smacznego😋


