Dzisiaj pracownia gospodarstwa domowego proponuje „sernik na zimno”.

Tortownica ok. 26 cm średnicy

Składniki:

  • Owoce, jakie lubicie (truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, wiśnie drylowane)
  • Sucharki (opakowanie bezcukrowe)
  • Nutella lub krem podobny (ok 250 gr)

Masa serowa:

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego lub bardzo gęstego jogurtu waniliowego, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru-pudru
  • 28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) + około 70 ml zimnej wody lub 7 listków żelatyny
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Spód 

Suchary rozdrobnić za pomocą blendera i połączyć z kremem czekoladowym – nasa ma mieć konsystencję kruszonki, Wysypać na dno tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą i za pomocą łyżki uformować blat “ciasta” grubości ok 1-2 cm.
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą (tylko do jej pokrycia, około 70 ml), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (wtedy żelatyna straciłaby swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier-puder i cukier waniliowy. Dodać serek/jogurt, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3-4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i schłodzić. Następnie ułożyć ulubione owoce i zalać galaretką i włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli korzystam z brzoskwiń z puszki lub wiśni drylowanych, to do przygotowania galaretki wykorzystuję sok z owoców.

Smacznego ?