Dzisiaj bardziej klasycznie proponujemy pyszny sernik!

Dzisiaj proponuję Wam pyszny sernik.
Potrzebna będzie tortownica o średnicy 22-24 cm, zabezpieczona papierem do pieczenia.
Podam dwie propozycje na spód.

1.

 210 g ciastek owsianych typu np. „Bonitki”,
 50 g miękkiego masła.
Wszystko razem zmiksować, wylepić dno tortownicy i schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.

2.

Ok. 150 g mąki,
30 g cukru (lub zamiennik – erytrytol),
80 g margaryny „Kasia” lub „Palma”,
3,5 g proszku do pieczenia,
1 jajko.
Wszystko razem zagnieść.
Gotowym ciastem wylepić dno tortownicy, ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:

3 jajka i 1 żółtko,
180 g cukru (lub zamiennik – erytrytol).

Jajka z cukrem krótko zmiksować, następnie dodać:
1 budyń bez cukru (40 g) waniliowy lub śmietankowy,
1 cukier waniliowy.
Chwilę zmiksować do wymieszania produktów. Z kolei dodać:
150 ml oleju rzepakowego,
75 ml mleka.

Ponownie wymieszać.

Na koniec dodać 1 kg sera białego (ja daję z wiaderka). Musi być gęsty – np. Piątnicy.
Masę połączyć z serem, chwilkę miksując.Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej jeden ze spodów.
Piec w temp. ok. 150 stopni Celsjusza (góra/dół) 1,5 godziny.

Sernik trochę wyrośnie, a po wyjęciu delikatnie opadnie.
Wystudzony sernik można dekorować w zależności od upodobań smakowych.
Może być kajmak i orzechy albo polewa czekoladowa i owoce.
Nasz będzie z polewą czekoladową i borówkami.

Polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki,
100 g czekolady.

Śmietanę podgrzać, dodając kawałki czekolady. Ciągle mieszając, zagotować. Po upływie 1-2 minut polewa będzie gotowa.
Przestudzić trochę, a następnie dekorować sernik.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)