Tym razem proponuję szybkie ciastka do kawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jakiś czas temu robiliśmy je na zajęciach w pracowni gospodarstwa domowego (kilka osób na pewno pamięta).
Składniki:
- Ciasto francuskie (z jednego ciasta wychodzi 6 różyczek)
- Jabłko (razem ze skórką pociąć w plasterki, widoczne na zdjęciu niżej)
- cukier
- cynamon
Wykonanie:
Gotowe ciasto wyjąć z opakowania, nie rozwijając pociąć na 6 części.
Pokrojone ciasto rozwinąć, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka i zwinąć w rulon na kształt róży.
Tak przygotowane ciastka układać w papierowe foremki do babeczek a następnie upiec w formie do mufinek albo małych metalowych foremkach
Czas pieczenia ok 30 min w temp. 180° C na złoty kolor.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)