Tym razem proponuję szybkie ciastka do kawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jakiś czas temu robiliśmy je na zajęciach w pracowni gospodarstwa domowego (kilka osób na pewno pamięta).

Składniki:

  • Ciasto francuskie (z jednego ciasta wychodzi 6 różyczek)
  • Jabłko (razem ze skórką pociąć w plasterki, widoczne na zdjęciu niżej)
  • cukier
  • cynamon

Wykonanie:

Gotowe ciasto wyjąć z opakowania, nie rozwijając pociąć na 6 części.

Pokrojone ciasto rozwinąć, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka i zwinąć w rulon na kształt róży.

Tak przygotowane ciastka układać w papierowe foremki do babeczek a następnie upiec w formie do mufinek albo małych metalowych foremkach

Czas pieczenia ok 30 min w temp. 180° C na złoty kolor.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)