Poszukiwania ciekawych zawodów doprowadziły nas do cukierni “Elite” w Poznaniu. Miejsce to zatrudnia obecnie około 160 pracowników. Niewątpliwą atrakcją, która nas zafascynowała, było własnoręczne wyrabianie pysznych drożdżówek, które mieliśmy możliwość modelować pod okiem cukierniczych mistrzów. W dalszej części zwiedzania zakładu pracy podziwialiśmy kolorowe babeczki dekorowane świeżymi, różnorodnymi owocami. Po przejściu przez magazyn-chłodnię, nie mieliśmy już żadnych złudzeń, że jesteśmy w “królestwie smaków”. Ilość tortów, ciastek i innych pyszności przerosła nasze wyobrażenia. Dzięki uprzejmości pana, który oprowadzał nas po cukierni, była też okazja do skomponowania według własnego pomysłu babeczki. Na sam koniec, kiedy wrażenia były już i tak bogate, szef cukierni zaproponował wszystkim słodki poczęstunek z pyszną kawą w przyzakładowej cukierni. Podsumowując – wycieczka była bardzo ciekawa, ponieważ poza oglądaniem i poznawaniem informacji o specyfice pracy w cukierni, mogliśmy również doświadczyć skomponowania własnych ciastek. Wspomnienia z tego miejsca będą z pewnością… słodkie 🙂