Jest takie muzeum na mapie ciekawych miejsc do odwiedzenia, w którym można posmakować własnoręcznie przyrządzonego ziemniaka. Tym miejscem jest Poznańskie Muzeum Pyry.
Od samego wejścia, na tle starodawnych fotografii wywieszonych na ścianach, posadzono nas przy stołach, przy których każdy samodzielnie przyrządzał sobie kartofla. Przy okazji dowiedzieliśmy się mnóstwo ciekawych informacji, jaka była historia upraw ziemniaków, skąd i przez kogo zostały sprowadzone do Polski. Przewodnik przybliżył nam też rozmaite nazewnictwo poznańskiej pyry 😊 Na końcu wycieczki były też pokazane różnorodne potrawy przyrządzane z ziemniaków jak: knedliczki, frytki, chipsy i wiele, wiele innych. Każdy z uczestników i opiekunów otrzymał przy wyjściu z muzeum własnoręcznie upieczoną pyrkę w papierowej torebeczce. Wycieczkowy dzień zakończyliśmy w „Starym Młynie”, gdzie przy pysznych pierogach podzieliliśmy się wrażeniami z muzeum.