Dzisiaj przepis na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami. Do sezonu na nie co prawda jeszcze trochę czasu, ale można wykorzystać tez inne owoce – wedle własnych upodobań. Ciasto zarówno robi się – jak i znika z talerzy 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 350 g truskawek
- cukier puder
Kruszonka: - 100g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki formując gładką kulkę z ciasta, włożyć ją do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką – rozrobionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)