Dzisiaj przepis na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami. Do sezonu na nie co prawda jeszcze trochę czasu, ale można wykorzystać tez inne owoce – wedle własnych upodobań. Ciasto zarówno robi się – jak i znika z talerzy 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 350 g truskawek
  • cukier puder
    Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki formując gładką kulkę z ciasta, włożyć ją do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką – rozrobionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)