Już po Świętach. Mamy nadzieję, że miło spędziliście czas w rodzinnym gronie. Dziś wtorek i jak tradycja nakazuje – słodki przepis. Wiemy, że wielu z Was może czuć się przejedzonym po Świątecznych wypiekach, ale możecie go wypróbować w późniejszym czasie. Powodzenia i wytrwałości!
Składniki:
- 300 g herbatników typu petit beurre
- 400 g masy kajmakowej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 kostki masła
- esencja waniliowa
- 3/4 szklanki cukru
- szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Masę kajmakową podgrzać, wylać na herbatniki, posypać płatkami migdałowymi i przykryć warstwą herbatników.
2 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać budyń wymieszany z reszta mleka. Włożyć masło, gotować 2 min. Dodać esencję i 1/2 szklanki cukru. Przestudzony krem wlać na herbatniki i przykryć kolejna ich warstwą. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Połączyć ze śmietaną. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekolady.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)