Już po Świętach. Mamy nadzieję, że miło spędziliście czas w rodzinnym gronie. Dziś wtorek i jak tradycja nakazuje – słodki przepis. Wiemy, że wielu z Was może czuć się przejedzonym po Świątecznych wypiekach, ale możecie go wypróbować w późniejszym czasie. Powodzenia i wytrwałości!

Składniki:

  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 kostki masła
  • esencja waniliowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Masę kajmakową podgrzać, wylać na herbatniki, posypać płatkami migdałowymi i przykryć warstwą herbatników.

2 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać budyń wymieszany z reszta mleka. Włożyć masło, gotować 2 min. Dodać esencję i 1/2 szklanki cukru. Przestudzony krem wlać na herbatniki i przykryć kolejna ich warstwą. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Połączyć ze śmietaną. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekolady.

Smacznego!

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)