Kolejny tydzień i kolejna propozycja kulinarna – tym razem, zgodnie z czwartkową tradycją, obiadowa. Życzymy powodzenia w kuchni (i nie zapomnijcie podzielić się zdjęciem wyników, jeśli się tego wyzwania podejmiecie!).
Kochani! Ostatnio podesłałam Wam krótki przepis na słodką przekąskę. Mam nadzieję,że udało się Wam upiec wraz z rodzicami lub opiekunami w domu szybkie rogaliki, które w mgnieniu oka zniknęły z talerza. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na coś obiadowego. Myślę, że przepis nie sprawi Wam trudności, jest szybki i zdrowy. Życzę Wam dużo zdrówka i uśmiechu w tym trudnym dla wszystkich czasie.
Anita, instruktor terapii zajęciowej
Składniki:
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2 filety z indyka pokrojone na małe kawałki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 1/2 szklanki domowego rosołu lub bulionu warzywnego
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 140 g mrożonego groszku
- mała papryka pokrojona w kostkę
- mały kubeczek jogurtu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Mieszamy mąkę z przyprawami i obtaczamy w niej kawałki indyka. Na rozgrzana oliwę wrzucamy cebulę, czosnek i dusimy 3-4 minuty, aż zmiękną. Wkładamy mięso z indyka i smażymy 20-25 minut. Jeżeli przywiera dodajemy odrobinę rosołu. Dorzucamy marchewkę, groszek, paprykę i dolewamy resztę rosołu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy jogurt i natkę, mieszamy. Podajemy z gotowanym brązowym ryżem.
Smacznego!
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)