Końcówkę naszego tygodnia Pracownia Gospodarstwa Domowego urozmaiciła dwoma daniami na kokosowych podstawach. Czwartkowa zupa-krem zaskakiwała lekko ostrą nutą, a nie wykorzystane w jej przygotowaniu mleczko kokosowe trafiło w piątek do słodkich naleśników!

Przygotowując poczęstunek pod czujnym okiem Terapeutki wytrwale pracował Tomasz 🙂

Przepis na naleśniki został zaczerpnięty ze strony winiary.pl 🙂

Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
250 ml mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
220 ml wody
2 jajka
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać na sucho z wiórkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka, dolać wodę i mleko. Wszystko dokładnie ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, gdyby w tym czasie za bardzo zgęstniało to dolać troszkę wody lub mleka.
Patelnię nagrzać i tylko delikatnie natłuścić. Na środku wylać porcję ciasta i pozwolić mu się rozlać, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać gorące z dowolnym dżemem lub jogurtem.