Kolejna propozycja obiadowa – choć niekoniecznie – bo można podać zarówno na zimno jak i na ciepło (chociaż z naszej strony – polecamy jednak na ciepło : ) )

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr mleka (w zależności od ilości mięsa i naczynia – może być potrzebne nieco więcej)

Przygotowanie:

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę do moździerza, dodać sól, pieprz i czerwoną paprykę. Dobrze rozetrzeć w moździerzu (jeśli nie mamy moździerza, można to zrobić w miseczce i utrzeć całość łyżką). Dodać olej, wymieszać. Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć schab. Deskę do krojenia równomiernie obsypać majerankiem, następnie obtoczyć w nim mięso.
Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 12 – 24 godziny.

Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, włożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni bez przykrycia przez 70 minut. W czasie pieczenia 2–3 razy polać mięso mlekiem, w którym się piecze. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić mięso do całkowitego wystudzenia. Jeśli chcemy podać je na ciepło – jest już gotowe.

Jeśli podajemy je na zimno: nalezy wyciągnąć je z formy, osuszyć, zawinąć w folię w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa, mięso można rozkroić.

*

Świetnym uzupełnieniem są też samodzielnie wykonane bułeczki, na przykład wg. podanego poniżej przepisu:

Składniki:

  • 650 gram mąki pszennej
  • 35 gram świeżych drożdży
  • 250 gram ciepłej wody
  • 150 gram ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo: 1 jajko, mak i sezam do posypania bułek.

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wsypać cukier i dodać drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać olej i ciepłą wodę oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić przez kilka minut, na niskich obrotach lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.

Ciasto podzielić na 14 części i formować kulki – około 70-80 gram każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec przez 25 minut w temperaturze 200°.

Smacznego!