Tym razem proponujemy przepis na ciasto z galaretką.
Składniki:
Biszkopt 4 jajka – osobno ubić białka na sztywno, następnie dodać ½ szklanki cukru drobnego (ubijając stopniowo, dosypując cukier). Następnie dodać po 1 żółtku, nadal ubijając.
Przesiać 3 łyżki (nie czubate) mąki tortowej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej plus ½ łyżeczki proszku.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać delikatnie do masy jajecznej, nie ubijać mikserem tylko delikatnie rozmieszać rózgą. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni około 10-15 minut (grzałka góra/dół) – do suchego patyka. Upieczony biszkopt przestudzić (trochę może opaść) – biszkopt obrócić. Na ciasto wylać ugotowany budyń waniliowy (2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka 100 gramów masła). Gdy budyń wystygnie, ułożyć truskawki i wylać na wierzch tężejącą galaretkę – schłodzić i gotowe.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.
Smacznego 😊