Karnawał to oczywiście czas zimowych zabaw i balów maskowych, rozpoczynający się w Trzech Króli i trwający do wtorku poprzedzającego Środę Popielcową. Właśnie ostatnie dni przed Wielkim Postem są okresem najintensywniejszych i najhuczniejszych imprez, choć obecnie ilość ograniczona przez pandemię.
W karnawale przygotowywane są charakterystyczne słodycze takie jak pączki, faworki, róże itd.
Dzisiaj podzielimy się sprawdzonym przepisem na pączki.
Składniki na około 30 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 60 g świeżych drożdży
- 100 gram cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 40 ml spirytusu*
- Ponadto
- 1 litr tłuszczu do smażenia (np. olej rzepakowy lub kokosowy albo tradycyjnie – smalec)
- konfitura do nadziania (tradycyjna z płatków róży lub, jak u nas, domowe
powidła śliwkowe - cukier puder do posypania lub lukier
Mąkę pszenną przesiać ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 60 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą, powidłami lub nadziewać specjalną tylką cukierniczą dopiero po usmażeniu: uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną.
Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 35 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i jeśli smażyliśmy bez nadzienia, to teraz jest czas, by to zrobić.
Smacznego