Dziś w warsztatach Słodki wtorek i z tej okazji przygotowaliśmy ciasto Napoleonkę.
Poniżej dzielimy się przepisem
Jest to prosty przepis
Potrzebne są 2 opakowania ciasta francuskiego
Rozwijamy gotowe ciasto ( cały rulon) na blaszkę,nakłuwamy widelcem i jeśli mamy termoobieg to pieczemy 2 blaszki za jednym razem w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Upieczone blaty muszą przestygnąć,w tym czasie przygotowujemy masę do przełożenia
Składniki na masę:
- 4,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
3,5 szklanki mleka ,cukier , c.waniliowy i masło zagotować.
1 szklankę mleka ,jajka i mąki połączyć na jednolitą masę.
Gdy mleko się zagotuje, wlać masę ,energicznie mieszając rózgą do momentu ponownego zagotowania.
Gotową masę przelać na blat ciasta przykryć drugim i schłodzić ( najlepiej 1 dzień )
Po tym czasie wierzch polukrować wcześnie przygotowanym lukrem ( c.puder i odrobiną mleka)
Lukier musi być gęsty.
Smacznego😋