Dzisiaj mamy dla Was szybki, prosty przepis na pyszne ciastka, które mogą urozmaicić popołudniową kawę 😉
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- 2 białka
- 120g cukru
Przygotowanie:
- Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
- Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu (masa jest dość gęsta).
- Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Smacznego!