Składniki:
(16 sztuk/3 porcje)

  • 1 batat o wadze ok. 300 g
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia lub masło klarowane
  • opcjonalne przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Batata umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Tak samo zetrzeć obraną cebulę i dodać ją do batatów.
Dodać resztę składników: przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz – jeśli używamy – paprykę w proszku i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i nakładać po pełnej łyżce masy na 1 placka, rozprowadzić na cieńszy placek i uklepać masę. Smażyć przez ok. 3 minuty na umiarkowanym ogniu (lub do czasu aż placki łatwo dadzą się przewrócić na łopatce na drugą stronę). Powtórzyć smażenie z drugiej strony.
Odkładać na talerz lub na ręczniki papierowe. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!