Kolejny tydzień, kolejny wtorek – i nowy przepis na osłodę 🙂 tym razem zapraszamy do przygotowania Tarty kawowej!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta
Masa kawowa:
- 250g serka mascarpone
- 100g jogurtu greckiego
- 50g cukru
- 2 jajka
- 20g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody
Wiórki czekoladowe:
- 40g czekolady mlecznej
- 40g czekolady deserowej
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek. Mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem, ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy. Papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić
Masa kawowa:
Kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić. Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.
Mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując. Jogurt wymieszać z cukrem i kawą. Do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do
połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka.
Tarta kawowa:
Ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście. Na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty. Formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku.
Upieczoną tarte pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić.
Ostudzoną tarte udekorować wiórkami z czekolady.
Smacznego!