Kolejny tydzień, kolejny wtorek – i nowy przepis na osłodę 🙂 tym razem zapraszamy do przygotowania Tarty kawowej!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta

Masa kawowa:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g jogurtu greckiego
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody

Wiórki czekoladowe:

  • 40g czekolady mlecznej
  • 40g czekolady deserowej


Wykonanie:

Ciasto kruche:

Kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek. Mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem, ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy. Papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić

Masa kawowa:

Kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić. Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.

Mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując. Jogurt wymieszać z cukrem i kawą. Do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do
połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka.

Tarta kawowa:

Ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście. Na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty. Formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku.

Upieczoną tarte pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić.

Ostudzoną tarte udekorować wiórkami z czekolady.

Smacznego!