Zwykle co roku o tej porze w pracowni gospodarstwa domowego działo się dużo. Zapachy roznosiły się nie tylko po innych pracowniach, ale po całym budynku?

Tradycją było wspólne pieczenie mazurków, za którymi wszyscy przepadali.

W tym roku proponuję wam upiec te mazurki w domu z rodzicami, rodzeństwem, dziadkami…
Przepis jest prosty;

Składniki:

  • 300 gramów mąki wrocławskiej ( typ 500)
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 żółtka

Wszystko razem zagniatamy i możemy uformować mazurki. W pracowni robiliśmy małe, w kształcie jajka – teraz inwencja twórcza należy do was. 

Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wycinać np. szklanką kółka a następnie delikatnie uformować na kształt jajka. Na wierzchu robimy rancik, otoczkę z ciasta, by nałożona później polewa nam nie spłynęła (przykład na zdjęciu). W pracowni radełkiem lub nożem wycinaliśmy cienkie paseczki i na białko przyklejaliśmy do ciasta.

Pieczemy w temp.170 stopni na złoty kolor (każdy zna swój piekarnik), jak piecze za mocno, to trzeba zmniejszyć temperaturę. Upieczone spody do mazurków możecie ozdabiać na różne sposoby w zależności od upodobań.

W pracowni robiliśmy polewę karmelową;

Składniki:

  • 300 gramów krówek 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Wszystkie składniki podgrzewamy, ciągle mieszając, by nam się nie przypaliło. Gotową masę nakładamy na kruche spody i dekorujemy bakaliami (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina itp.)

Możecie też użyć zamiast krówek gotowej polewy karmelowej z puszki. Polecam też polewę czekoladową i tutaj w zależności od upodobań może być czekolada mleczna, deserowa lub zmieszana.

  • 100 gramów czekolady (tabliczka)
  • 100 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w garnuszku doprowadzając do wrzenia. Gotową masę wylewamy na mazurki i po chwili dekorujemy.

Życzymy wam wspaniałej zabawy z pieczeniem. Czekamy na zdjęcia waszych wypieków, nie tylko mazurków.

(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)