Zwykle co roku o tej porze w pracowni gospodarstwa domowego działo się dużo. Zapachy roznosiły się nie tylko po innych pracowniach, ale po całym budynku?
Tradycją było wspólne pieczenie mazurków, za którymi wszyscy przepadali.
W tym roku proponuję wam upiec te mazurki w domu z rodzicami, rodzeństwem, dziadkami…
Przepis jest prosty;
Składniki:
- 300 gramów mąki wrocławskiej ( typ 500)
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 3 żółtka
Wszystko razem zagniatamy i możemy uformować mazurki. W pracowni robiliśmy małe, w kształcie jajka – teraz inwencja twórcza należy do was.
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wycinać np. szklanką kółka a następnie delikatnie uformować na kształt jajka. Na wierzchu robimy rancik, otoczkę z ciasta, by nałożona później polewa nam nie spłynęła (przykład na zdjęciu). W pracowni radełkiem lub nożem wycinaliśmy cienkie paseczki i na białko przyklejaliśmy do ciasta.
Pieczemy w temp.170 stopni na złoty kolor (każdy zna swój piekarnik), jak piecze za mocno, to trzeba zmniejszyć temperaturę. Upieczone spody do mazurków możecie ozdabiać na różne sposoby w zależności od upodobań.
W pracowni robiliśmy polewę karmelową;
Składniki:
- 300 gramów krówek
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
Wszystkie składniki podgrzewamy, ciągle mieszając, by nam się nie przypaliło. Gotową masę nakładamy na kruche spody i dekorujemy bakaliami (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina itp.)
Możecie też użyć zamiast krówek gotowej polewy karmelowej z puszki. Polecam też polewę czekoladową i tutaj w zależności od upodobań może być czekolada mleczna, deserowa lub zmieszana.
- 100 gramów czekolady (tabliczka)
- 100 ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w garnuszku doprowadzając do wrzenia. Gotową masę wylewamy na mazurki i po chwili dekorujemy.
Życzymy wam wspaniałej zabawy z pieczeniem. Czekamy na zdjęcia waszych wypieków, nie tylko mazurków.
(zdjęcie w nagłówku: Adonyi Gábor za pośrednictwem serwisu Pexels)