Zapewne jest tu sporo amatorów pizzy.
Dzisiaj zaproponuję przepis na ciasto, które robię wcześniej i przechowuję w lodówce. Nie jest to pizza na grubym spodzie.

Ciasto jest bardzo elastyczne. W przepisie jest mała ilość drożdży, ale tak ma być, to nie pomyłka.
Ważna jest mąka – typ 0, ewentualnie typ 650.

Składniki na 2 okrągłe pizze:
Mąka 310 gramów
Woda 180 gramów
Sól 10 gramów
Tłuszcz – jedna łyżka oleju (dodana w trakcie wyrabiania ciasta)
Drożdże świeże – 1 gram (tak ma być)

Mąkę i sól umieścić w misce, drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Wyrabiać ręcznie około 10 minut, dodając w trakcie olej.
Tak przygotowane ciasto pozostawić przykryte na ok 4 godziny, po tym czasie przełożyć do pojemnika zamknąć i schować w lodówce (nie dłużej niż 2 – 3 dni)
Przed pieczeniem wyłożyć ciasto z lodówki i podzielić na porcje.

Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów zmiksować 
Przyprawić – dodać sól, pieprz i oregano, szczyptę cukru.
Na gotowy spód nałożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki,
np. ser, szynkę, pieczarki, paprykę, cebulę – co kto lubi. Pizzę należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 10 – 15 minut, sprawdzić, czy brzegi mają złoty kolor. Jeśli tak, można ją wyjąć  z piekarnika.

Smacznego!