Na przypadający 26 listopada Dzień Ciasta poprosiliśmy naszych Uczestników o przygotowanie swoich ulubionych łakoci i podzielenie się przepisami. Kto mógł, przesłał zdjęcia tego, co wypiekł!

Michał przygotował sernik o nazwie „Chatka Puchatka”, Krzysztof zaprezentował swoje ulubione ciasto „karotka” wraz z przepisem, Balbina pochwaliła się kruchymi ciasteczkami o różnych kształtach i również przesłała swój przepis, Marzena przesłała swoją fotkę przy słodkim podwieczorku. Natomiast Ania podzieliła się zdjęciami swoich własnoręcznie robionych pierogów, przepisem na „szybki placek” (przepis udostępniamy w galerii zdjęć) i przepisem na ciasto dyniowe, który prezentujemy poniżej.

Ciasto Dyniowe

Składniki:
– 2 szklanki miąższu dyni (Pokrojone w większą kostkę rozłożyć na blaszce
i upiec w piekarniku do miękkości, następnie upieczoną dynię zmiksować. Przygotowany tak miąższ można zamrozić na później)
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka drobnego cukru 
– 3 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– opakowanie cukru waniliowego
– 1/2 szklanki oleju
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– garść orzechów włoskich – pokrojonych
– garść rodzynek – namoczonych wcześniej

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon.
Całość wymieszać na średnich obrotach, dodać miąższ z dyni i bakalie. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w tortownicy lub formie od babki ok 40 min /180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto należy wyjąć Ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Polewa:
– tabliczka czekolady 100g
– 50 ml śmietany 30%
W garnku zagotować śmietanę, dodać kostki czekolady, gdy masa się rozpuści polać ciasto. Można posypać jeszcze orzechami.
Smacznego ?


Uczestnik naszych warsztatów – Piotrek również przesłał swój sprawdzony przepis na sernik wiedeński i podzielił się zdjęciami z przygotowywania swoich pyszności.

Sernik Wiedeński

Składniki:
– 1 kg białego sera
– 6 jaj
– szklanka cukru
– 123 g masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i masłem; dodać całą mąkę
i wymieszać; ubić pianę z białek i z cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Piec 1 h w temp. 180 st. C. (góra/dół).
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

Jak widać, upodobania kulinarne uczestników są różnorodne.
Wszystkie zaprezentowane przepisy są przetestowane i sprawdzone
w praktyce ? Pozostaje zatem zachęcić wszystkich do skorzystania
z powyższych receptur i życzyć smacznego!